Ce este un virus?
Ce este un virus?

Ce este un virus? Invata cum sa scapam de acestia si cum sa ne protejam

Ce este un virus? Invata cum sa scapam de acestia si cum sa ne protejam

Termenul de virus informatic din domeniul computerelor este utilizat de catre specialisti si oamenii de rand pentru a desemna un program software rau intentionat. Un software rau intentionat este creat pentru a avea acces la un computer fara acordul proprietarului, pentru adaugarea unui computer intr-o retea de computere folosite pentru diferite activitati informatice ilegale, pentru a culege date personale dintr-un computer, sau, sa nu uitam, pur si simplu pentru deteriorarea unui computer.

Odata contactat, virusul incepe sa infecteze fisiere cheie ale sistemului de operare pentru a putea fi eliminat destul de greu, insa nu este imposibil sa scapam de acesta. Atentie mare, deoarece pe langa sistemul de operare, pot avea de suferit si componentele hardware ale computerului datorita acelui software rau intentionat care lucreaza in fundal, odata cu sistemul de operare (adica, de cand pornim computerul, pana il oprim).

Ce este un virus? Invata cum sa scapam de acestia si cum sa ne protejam

Raspandirea acestor programe software rau intentionate de catre crackeri se face cu ajutorul:

Site-uri de socializare, precum Facebook – aceasta retea de socializare este o mina de aur pentru crackerii care scot aplicatii si pagini web care datorita naivitatii oamenilor devin virale si infecteaza milioane de sisteme informatice, aplicatii de genul “cine a vizitat profilul tau”, “triunghiul dragostei” si alte nimicuri care nu fac altceva decat sa ofere contul dvs. spre folosirea crackerilor pentru a-si raspandi propriile creatii.

Site-uri pirat pentru download – pentru cei care nu cunosc acest aspect, un virus poate fi introdus cu usurinta intr-o imagine, o melodie mp3, un joc sau un film, toti cei care folosesc site-uri pirat pentru a descarca diverse materiale trebuie sa stie ca isi asuma un risc destul de mare, recomandat este ca aceste materiale sa fie cumparate de la proprietarii de drept.

Canale YouTube – de ceva timp, este o metoda de baza pentru raspandirea programelor software rau intentionate. De regula, se posteaza intr-un videoclip un tutorial pentru un anumit program software legal premium sau freeware, iar in descriere gasiti un link de download care suna cam asa: “Descarca acest program gratuit – urmat de link”. Videoclipurile care stau la baza acestei metode sunt realizate cu tutoriale diverse pentru computer, crack-uri pentru jocuri sau programe software premium pe care le puteti descarca gratuit de pe canalul respectiv (spun ei). Mare atentie la aceasta metoda, verificati de 2 ori un program inainte sa il descarcati de la o sursa necunoscuta, de regula, prin metoda YouTube se raspandesc keyloggeri, un tip de virus care preia automat parole de la conturi online cum ar fi mail sau conturi pe diverse site-uri unde navigheaza cel care a contactat virusul.

 

Putem evita contactul cu asemenea programe care se intalnesc la fiecare pagina pe internet prin luarea unor masuri de precautie destul de simple, si anume:

Folositi in permanenta un sistem antivirus – antivirusul are fara indoiala cel mai important rol in protejarea unui computer impotriva virusilor. Odata instalat in computer, acesta ruleaza in permanenta monitorizand toate datele si fisierele receptionate de computer. In cazul in care contactati un virus, sau exista deja in computer, antivirusul il trimite automat in carantina (blocheaza task-ul de start al acestuia), urmand ca administratorul computerului sa-l stearga definitiv. Cu un sistem complet antivirus de ultima generatie sa zic asa, infiltrarea unui virus in computer este imposibila deoarece antivirusul, dupa cum va spuneam vegheaza in permanenta asupra computerului, asupra paginilor de internet pe care navigam, asupra pachetelor de date primite de computer. Acestea sunt dotate si cu un firewall propriu, mult mai puternic decat cel instalat odata cu sistemul de operare.

Niciodata sa nu opriti protectia firewall a sistemului de operare sau a sistemului antivirus – acest sistem are ca scop mentinerea la distanta a traficului rau intentionat, pe langa asta, sistemul firewall poate sa opreasca un proces initiat de crackeri prin care acestia folosesc computerul dvs. pentru a ataca alte sisteme informatice fara ca administratorul de drept sa stie sau fara acordul acestuia. Folosirea sistemului firewall joaca un rol extrem de important in protejarea unei retele sau a unui computer conectat in permanenta la internet.

Nu salvati in computer fisiere primite pe mail sau prin diferite programe de chat fara a fi verificate de antivirus in prealabil – o metoda veche, care inca se mai practica este raspandirea unui virus cu ajutorul unor baze de date unde sunt stocate milioane de mail-uri, cracker-ul foloseste un program special conceput pentru a trimite fisiere media, executabile sau documente cu diferite descrieri tuturor adreselor de mail dintr-o baza de date detinuta de acesta. Aceasta baza de date poate apartine unui site care a fost compromis de acesta prin diferite metode iar dvs. va regasiti prin lista de victime a acestuia deoarece aveti un cont inregistrat pe acel site. Acest proces poarta denumirea de E-mail spamming, care reprezinta procesul de expediere a unor mesaje electronice nesolicitate, deschiderea unui astfel de mail nu reprezinta un pericol, insa salvarea in computer a fisierelor atasate poate dauna computerului dvs.

Nu folositi un sistem de operare sau diferite programe software piratate – pirateria este principala cauza a raspandirii la nivel international a virusilor. In primul rand, acceptul dvs. pentru instalarea pe computer a unui sistem de operare sau a unui program software piratat reprezinta o infractiune informatica si se pedepseste conform legilor in vigoare, si pe langa asta, niciodata nu stii cu ce intentie a fost piratat acel software, in majoritatea cazurilor aceste programe sunt insusi un virus, iar computerul care le foloseste, este monitorizat 24/7 sau face parte dintr-o retea de computere care se ocupa cu diferite activitati informatice ilegale.

Recomand achizitionarea tuturor programelor software de la producatorii de drept si nu piratarea acestora, deoarece folosind un program software piratat, va expuneti unor riscuri uriase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*